Tinjauan Melaka: Proses penamaan calon untuk menerima pakai norma baharu, kata SPR

Tinjauan Melaka: Proses penamaan calon untuk menerima pakai norma baharu, kata SPR. MELAKA, 7 Nov — Pilihan raya negeri Melaka yang bermula esok dengan proses penamaan calon di 28 pusat penamaan calon, akan diadakan mengikut norma baharu dalam menghadapi penularan wabak Covid-19.

Tinjauan Melaka: Proses penamaan calon untuk menerima pakai norma baharu, kata SPR

Langkah berjaga-jaga masih perlu diambil untuk menghalang pilihan raya negeri daripada mencetuskan kluster baharu Covid-19 walaupun lebih 95 peratus daripada populasi dewasa negara telah divaksin sepenuhnya terhadap virus itu.

Proses penamaan calon akan bermula pada pukul 9 pagi dengan calon yang bertanding pada PRK itu diberi masa sejam untuk menyerahkan borang pencalonan bagi mengurangkan risiko penularan Covid-19.

Berdasarkan garis panduan yang ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), hanya calon, serta pencadang dan penyokong mereka, dibenarkan memasuki pusat penamaan calon.

Calon, pencadang dan penyokong yang mengalami simptom seperti demam, batuk dan selsema atau suhu badan melebihi 37.4°C tidak dibenarkan masuk ke pusat penamaan calon dan ia akan dikendalikan oleh penolong pegawai pengurus dengan kelengkapan pelindung diri (PPE) lengkap.

Borang penamaan calon yang terlibat akan dihantar melalui aplikasi WhatsApp kepada pegawai pengurus pilihan raya.

Calon juga tidak dibenarkan berjalan dalam perarakan bersama penyokong mereka atau mengadakan sebarang aktiviti berkumpulan dan prosedur operasi standard (SOP) yang sama juga perlu dipatuhi calon sepanjang tempoh berkempen dan di pusat penjumlahan undi apabila pengiraan undi bermula.

Pilihan raya negeri juga akan menyaksikan calon memaksimumkan kempen dalam talian atau menggunakan media sosial semasa tempoh berkempen untuk mematuhi larangan perhimpunan awam oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

Pada hari pengundian, pemandu pusat mengundi akan menyaring suhu badan pengundi dan pengundi akan dikehendaki membersihkan tangan dan memakai topeng muka.

Individu yang mempunyai simptom atau demam dengan suhu melebihi 37.4°C akan dilarang memasuki pusat mengundi dan dibawa ke pusat mengundi khas yang dikendalikan oleh kakitangan KKM.

Pengundi bergejala akan dibantu oleh pemandu pusat mengundi sehingga mereka menyelesaikan proses pengundian.

Pemandu pusat mengundi akan meletakkan kertas undi pengundi bergejala dalam beg plastik yang kemudiannya akan dibersihkan sebelum memasukkannya ke dalam peti undi.

Selain itu, pengundi dikehendaki mengimbas kod QR MySejahtera atau merekod maklumat peribadi mereka sebelum memasuki saluran pengundian yang ditetapkan manakala petugas media dan pemerhati yang mempunyai pas daripada SPR perlu mengimbas kod QR di pintu masuk pusat mengundi atau badan. khemah pemeriksaan suhu.

Setakat semalam (Sabtu), jurucakap SPR berkata sebanyak 550 borang pencalonan telah dijual dan seramai 12,900 individu telah dilantik untuk menguruskan pilihan raya Melaka.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh pengundian bagi pilihan raya negeri Melaka pada 20 Nov manakala penamaan calon pada 8 Nov dan pengundian awal pada 16 Nov.

Pilihan raya itu diadakan berikutan pembubaran DUN pada 4 Okt lepas, selepas empat ADUN menarik balik sokongan mereka kepada ketua menteri.

Dengan 28 DUN, Melaka mempunyai 495,196 pengundi berdaftar dengan 240,530 atau 48.57 peratus daripadanya adalah lelaki dan 254,666 atau 51.43 peratus wanita.

Pengerusi SPR Datuk Abdul Ghani Salleh akan mengadakan sidang media pada jam 11 pagi esok selepas proses penamaan calon ditutup. — Bernama